ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ & ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΡΗΜΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ & ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΡΗΜΗΣ
Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου.

 

 

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

 

Στο κέντρο περίπου της κοινότητας μας ανυψώνεται αριστουργηματικά ανάμεσα σε έντονο πράσινο ο Ναός του Προδρόμου, όπως συνηθίζουν οι ομοχώριοι μας να τον καλούν.

 

Η αγάπη των κατοίκων για τον Βαπτιστή και Πρόδρομο του Κυρίου αλλά και η σχέση που κατά προφορική παράδοση είχαν με το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Μέσα Ποταμό δικαιολογεί την αφιέρωση της εκκλησίας εις Τιμήν Του.

 

Σύμφωνα, πάντα, με προφορικές παραδόσεις πολλών γερόντων κατοίκων αλλά και μελέτης της αρχιτεκτονικής ναοδομίας πληροφορούμαστε ότι ο Ναός άρχισε να κτίζεται μεταξύ των ετών 1875-1880 και αποπερατώθηκε γύρω στο 1895-1900.Το καμπαναριό και το πέτρινο προσκυνητάρι είναι μεταγενέστερα και φέρουν εγχάρακτη ημερομηνία 1918.

 

 Ο Ναός είναι ρυθμού Μονόκλιτης Βασιλικής Λαϊκής Ναοδομίας συνήθης στην Κυπριακή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα. Δείγματα του ρυθμού τούτου είναι κατάσπαρτη η Κυπριακή Επαρχία. (Απόστολος Λουκάς – Κολόσσι, Αγία Παρασκευή – Επισκοπή, Αγία Παρασκευή – Γερμασόγεια, Άγιος Μηνάς – Άγιος Αθανάσιος κ.λ.π.)
 

Τοιχοδομία:
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ο συνδυασμός δύο ειδών τοιχοποιίας. Εξωτερικοί πεσσοί οι οποίοι ανοίγονται σε καμάρες με πελεκητή πέτρα και εξαίρετο διάκοσμο με γεωμετρικές σειρές ώστε να ελαφρύνουν το βάρος του όγκου των τοίχων.

 

Αυτό όμως που έλκει την προσοχή του επισκέπτη είναι η Κεντρική Νότια είσοδος του Ναού η οποία με μεγαλόπρεπο τρόπο προβάλλεται λόγω του ύψους της και του έντονου διάκοσμου της. Το ανώφλι της Κεντρικής Εισόδου αποτελεί ωραιότατη σύνθεση ανάγλυφων παραστάσεων συναποτελουμένων από λουλούδια, κλάδους, γεωμετρικές γραμμές και ένα περιστέρι στην κορυφή του Τριγώνου του ανωφλιού.

 

Εντύπωση προκαλεί το καμπαναριό του Ναού του οποίοι οι ανάγλυφες διακοσμήσεις, τα κιονόκρανα, τα καμαρωτά ανοίγματα και γενικά η όλη κατασκευή του ελαφραίνουν τον όγκο της πέτρας και του δίνουν μια ιδιαίτερη χάρη.

 

Στο εσωτερικό του Ναού έντονα έλκει την προσοχή μας η Πέτρινη Αγία Τράπεζα και το Κουβούκλιο το οποίο την καλύπτει. Στηρίζεται σε τέσσερις στρογγυλούς κίονες έχοντας στην κορυφή τους τέσσερα ανάγλυφα κιονόκρανα εξαίρετης τέχνης. Την ίδια επιμέλεια συναντούμε και στην κατασκευή της Αγίας Πρόθεσης. Κατασκευασμένη και αυτή με πελεκητή πέτρα.

 

Εξομολογητήριο

Εκεί όμως που η προσοχή του Προσκυνητή αδιαμφισβήτητα προσηλώνεται είναι το ξυλόγλυπτο Τέμπλο το οποίο φέρει την ημερομηνία 1903, Έχει τρεις σειρές εικονισμάτων. Στην 1η σειρά είναι οι Δεσποτικές Εικόνες με άλλες έξι Προσκυνηματικές, στην 2η σειρά υπάρχει το 12ορτο και στην 3η σειρά η Μεγάλη «δέηση» έχοντας στο κέντρο τον Χριστό, την Παναγία και τον Τίμιο Πρόδρομο συμπλεσιούμενους με εικόνες των Δώδεκα Αποστόλων. Το Τέμπλο είναι έργο του Γεωργίου Χ΄ Χριστοδούλου από την Αγία Βαρβάρα. Είναι διάτρητο σε πολλά σημεία με βαθύ και έντονο σκάλισμα και οι παραστάσεις του είναι εμπνευσμένες από την συμβολική της Θεολογίας αλλά και από το φυσικό περιβάλλον. Έτσι μπορούμε να δούμε, Αγγέλους, Την Άμπελο, Τον της «δίκης οφθαλμόν» το «ευήκοον ούς» (αυτί), πουλιά, δέντρα, κλάδους, βάζα με άνθη, λέοντες κ.τ.λ. Η ωραία πύλη κλείνει με βημόθυρα όπου καταλήγουν σε δράκοντες και στις επίπεδες επιφάνειες ιστορείται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου σε αναγεννησιακή τέχνη.

 

Στην κορυφή του Τέμπλου υπάρχει ένας τεράστιος Εσταυρωμένος με τα «λυπητερά» και τα σύμβολα του πάθους. Οι Δεσποτικές Εικόνες είναι του 1905 έργα των «Κυρίλλου Μοναχού και Νήφωνος Ιερομόναχου Αγιορειτών Ζωγράφων».

 

Στο Δυτικό μέρος του Ναού υπάρχει ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με την Εφέστια Εικόνα της Εκκλησίας, δηλαδή την Αποτομήν της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

 

Στο βόρειο τοίχο και ως συνέχει του Τέμπλου υπάρχει ειδικό προσκυνητάρι με ασημοσκάλιστη Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου η οποία καλύπτεται από τα αφιερώματα εκείνων που ευεργετήθηκαν από τον Άγιο.

 

Μετά τον τελευταίο σεισμό ο Ναός χρειάστηκε να ενισχυθεί με «ελκυστήρες», δομικές ενέσεις και να αρμολογηθεί εκ νέου. Μπήκε καινούργιο δάπεδο με μαρμάρινες διακοσμήσεις όπως επίσης και ψηφιδωτό δικέφαλο αετό με ψηφίδες από πέτρες της Κύπρου. Έργον του Γεωργίου Ταπακκούδη εκ Πάφου. Άλλα δύο ψηφιδωτά υπάρχουν στο ημικύκλιο πάνω από την Κύρια Είσοδο όπου ιστορείται η Παναγία ως «Η χώρα του αχωρήτου» και εις το πέτρινο προσκυνητάρι ολόσωμος ο Τίμιος Πρόδρομος.

 

Ο Ναός πανηγυρίζει την 29ην Αυγούστου, εορτή της αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου αλλά ιδιαίτεροι εορτασμοί γίνονται σε όλες της εορτές Του, δηλαδή στο Γενέσιον Του (24 Ιουνίου), στην Σύλληψη Του (23 Σεπτεμβρίου), στην Σύναξη Του (7 Ιανουαρίου), στην Α΄ και Β΄ Εύρεση της Τίμιας Κεφαλής Του (24 Φεβρουαρίου) και στην Γ΄ Εύρεση της Τίμιας Κεφαλής Του (25 Μαΐου).

 

Φωτογραφίες αυτού του άρθρου
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν
  • Ακύρωση Εθνικού Μνημοσύνου Ηρώων Σωματείου Νίκος & Σωκράτης Ερήμης
  • Ακύρωση Εθνικού Μνημοσύνου Ηρώων Σωματείου Νίκος & Σωκράτης Ερήμης
  • Βαρύ Πένθος στο Σωματείο μας.
  • Βαρύ Πένθος στο Σωματείο μας
  • PHOTO GALLERY
    0 COMMENTS
    Leave your Comments:
    *
    Please give your name.
    Name
    *
    Please give your email address
    Email Address
    *
    Please give your comments
    Comments
    Your comment has been successfully posted
    There was a problem while posting your comment
    Please Submit the captcha
    DIRECTORY
    Going Out
    Shopping & Fashion
    Travel & Leisure
    Health & Beauty
    Home & Deco
    Weddings
    Other
    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Loading...